NB! Dette er en artikkel som først ble skrevet i 2012 og publisert på nytt og tilføyd nytt innhold.

Tidlig i StockPort

Aaron Thomas Wilbraham ble født 21. oktober 1979 i Knusford, nord-vest i England. Like utenfor Manchester.

I 1995 ble Wilbraham tatt opp som juniorspiller i Stockport. Tidligere hadde han tråkket sine år i Manchester City, men de lot han gå. Det var Stockport karrieren skulle starte.
I løpet årene Wilbraham var juniorspiller hadde kanskje Stockport også sin beste sesong noensinne. I 1996/97-sesongen rykket Stockport opp fra Football League Second Division (League One i dag) til Football League First Division (Championship i dag). Samme sesong tok deg seg også helt til semifinalen i Ligacupen etter å ha slått ut West Ham, Southampton og Blackburn. Lag som i den sesongen var Premier League-lag.

Mot slutten av 1997/98 sesong kom debuten. Wilbraham var med fra start da Stockport gjestet Maine Road og Manchester City 4. april 1998. Wilbraham som også hadde sesongkort på Maine Road ga dette til sine foreldre. Etter Shaun Goater hadde sendt Manchester City i ledelsen utlignet Stockport med Aaron Wilbraham foran et fullsatt Maine Road.
Manchester City vant kampen for øvrig 4-1, men likevel en minneverdig debut for Wilbraham. Han fikk totalt syv kamper denne sesongen og ble stående med den ene scoringen.

I løpet av den kommende sesongen ble det flere kamper. I 1998/99 sesongen ble det 25 kamper og 0 mål på Wilbraham, og sesongen etter ble 30 kamper og fem mål på den høyreiste angriperen.

Wilbraham utligner på Maine Road
Utlånet i Moss FK

14. juli 2000 skulle Wilbraham få prøve seg på en ny utfordring i karrieren. Sammen med Kent Bergersen ble han sendt på lån til Moss i en overgang hvor Jarkko Wiss gikk motsatt vei.
Leder i Moss Per A. Bakke uttalte at de hadde vært ute etter Wilbraham før sesongen, men grunnet en skade på Wilbraham ville ikke Moss forhaste seg med en overgang.

Debuten kom borte mot Lyn i 4. runde av Norgesmesterskapet. Etter å ha kommet inn for Christian Pettersen det siste kvarteret. Wilbraham scoret ikke, men Moss vant 0-3.

Ettersom tiden gikk fikk Wilbraham flere sjanser fra start, men målene uteble.
Det ble ingen spillermål i Moss, men scoret på straffespark borte mot Odd da Moss røk ut av Norgesmesterskapet på straffesparkkonkurranse 9-8.
14. september 2000 var Wilbraham ferdig i Moss. Grunnet sykdom innad i familien og plassen var sikret fikk han lov til å avbryte kontrakten og vende hjem til England.

På den tiden fikk «Alby» med seg fire kamper fra start og tre som innbytter i serien, samt to innhopp i cupen. Det ble ikke annet enn to mål på rekruttlaget.

Fra scoringskonge til nedrykk

Retursesongen 2000/01 skulle bli en bra sesong for Wilbraham. Etter å ha kommet fra et lærerikt låneopphold i Moss scoret han i en sin første kamp for sesongen borte mot Watford 23. september og ble klubbens toppscorer denne sesongen med 12 mål på 36 kamper og samtidig var med å redde Stockport fra nedrykk.

Sesongen etter ble dessverre ikke like bra som mange hadde håpet. Wilbraham endte opp med 21 kamper og bare 3 mål og kunne ikke hindre i at Stockport rykke ned.

Wilbraham ble med Stockport ned en divisjon i håp om å skyte klubb opp over i systemet igjen. Wilbraham som slet med skader i store deler av sesongen klarte likevel å få med seg syv mål på 15 kamper. Stockport på sin side havnet midt på tabellen og hele 25 poeng opp til den nærmeste play-off plassen.
2003/04 sesongen skulle bli Wilbrahams siste i Stockport. Med åtte mål på 41 kamper og en skuffende 19. plass i ligaen ble Aaron Wilbraham solgt til Hull £100 000.

Sesongen 2004/05 var han på plass i Hull. Hull gjorde det bra i serien, men Wilbraham på sin side slet med spilletid. Han fikk med seg 19 kamper og 2 mål for Hull og hadde et lånopphold i Oldham i november 2004 hvor han scoret 2 mål på 4 kamper.
Hull rykket opp til Championship etter sesongen, og Wilbraham fikk ikke ny kontrakt med Hull.

Milton Keynes Dons

Wilbraham ble snappet opp på free transfer sommeren 2005 av den mye omdiskuterte klubben Milton Keynes Dons. I løpet av den første sesongen på National Hockey Stadium ble det mye ut og inn av laget. Noe som medførte til at han dro på et to måneders lån til Bradford.
Wilbraham kunne notere seg for syv mål på 42 kamper totalt i ligaen, og MK Dons rykket ned til League Two.
Etter nedrykket ble Wilbraham værende i Milton Keynes for å skyte laget opp igjen. Med lovnad om mer spilletid leverte Wilbraham varene. I alle fall den første delen av sesongen. Med 9 mål før årsskifte ble Wilbraham belønnet med en kontrakt som strakk seg ut sommeren 2009.

Etter nyttår ble det ingen nettkjenninger for Wilbraham og MK Dons misset opprykket til League One. Sesongen etter startet ganske likt som den forrige sluttet for Wilbraham.
Heldigvis snudde det seg. I løpet av de siste 11 kampene scoret han 7 mål og hjalp MK Dons til å vinne League Two. Samme sesong vant også MK Dons The Football League Trophy.

Roberto Di Matteo var ny manager foran 2008/09 sesongen og Wilbraham hadde kanskje sin beste sesong noensinne til tross for konkurranse fra selveste Tore André Flo. MK Dons på sin side overpresterte, og havnet tilslutt på en 3. plass og play-off. Hvor de senere røk ut mot Scunthorpe som tilslutt rykket opp.

Wilbraham ble klubbens toppscorer med 17 mål på 36 kamper i ligaen hvor han samme sesong ble matchvinner på Edgeley Park mot Stockport.
Den påfølgende sesongen var forventningene høye til MK Dons tiltross for at suksesstreneren Roberto Di Matteo forlot klubben til fordel for West Brom. Tidligere MK Dons manager Paul Ince var tilbake i klubben etter mislykket opphold i Blackburn.
Sesongen levde ikke opp tilforventningene, men Wilbraham kunne notere sitt 50. og 51 mål for klubben i 3-3 kampen mot Brentford i 2010.
MK Dons avsluttet sesongen på en 12. plass hele 35 poeng bak Norwich og 20 poeng bak nærmeste play-off plass.

Fra League One til Premier League

2010/11 sesongen skulle bli starten på et lite eventyr. Wilbraham startet sesongen i MK Dons i League One. Etter 12 kamper og 2 mål i ligaen ble han hentet til Norwich i Championship.
Først ble han hentet på lån 30. desember så han kunne spille mot Queens Park Rangers 1. januar 2011. Etter kampen mot Queens Park Rangers ble overgangen gjort permanent. En avtale som strakk seg ut sommeren 2012.
Selv om målene ikke kom på bestilling i Norwich kunne likevel Wilbraham notere seg for en scoring i sesongens siste seriekamp borte mot Leicester City og et opprykk til Premier League.

Sesongen 2011/12 var Norwich tilbake i Premier League med to opprykk på rad.
Norwich ble spådd en tung sesong og kampen om plassen på var knalltøff. Med konkurrenter som Simeon Jackson, Grant Holt, Steve Morison og James Vaughan var det vanskelig å få plass på laget. Det gjorde det heller ikke noe enklere ved at Grant Holt scoret på bestilling og Steve Morison leverte sine saker bra i par med Holt.
Premier League debuten skulle la seg vente på, men 17. desember 2012 borte mot Everton på Goodison Park fikk han ti minutter for Steve Morison uten å bemerke seg nevneverdig.
Wilbrahams første og eneste Premier League scoring kom borte mot Fulham på Craven Cottage 31. mars 2012.
Wilbraham fullførte kontrakten med Norwich og forlot klubben etter sesongslutt.

Her scorer Aaron Wilbraham mot Fulham i Premier League.

Crystal Palace og Wembley  

I juli 2012 gikk ferden videre til Crystal Palace hvor han signerte en kontrakt ut sommeren 2014. Sesongen startet med mye benkesliting, men mot slutten av sesongen med storscorer Glen Murray skadet og Wilbraham fikk flere starter. Målene uteble, men med en makker som Wilfred Zaha og evigunge Kevin Philips på benken ble Wilbraham et godt oppspillspunkt for et Crystal Palace som jaktet opprykk til Premier League.
Wilbraham og Crystal Palace spilte seg hele veien til playoff-finale på Wembley.
Wilbraham spilte hele kampen mot Watford på nasjonalarenaen  og hadde 3 store sjanser for å score, men det ville seg ikke. Heldigvis for Crystal Palace, så hadde de Wilfred Zaha og Kevin Philips på benken. Philips som på den tiden hadde en vane av å ta seg en sommerjobb for skyte lag opp i Premier League. På overtid i 1. ekstraomgang felte Marco Cassetti Wilfred Zaha. Kevin Phillips gikk frem å satt straffen høyt og velplassert oppe til venstre for seg selv. Crystal Palace var klare for Premier League.

Sesongen etter ble det mye benkesliting for Wilbraham med en håndfull innhopp i Premier League. Etter totalt 33 kamper, 2 mål og 2 målgivende kamper i cup- og ligaspill gikk turen til Bristol City.

The Double med The Robins

Sommeren 2014 returnerte Wilbraham til League One og signerte for Bristol City. The Robins som den gangen ble ledet av Steve Cotterill. Cotterill ble hentet midtveis sesongen før da Bristol City lå u bunn av League One for å berge plassen. Cotterill visste hva han fikk i Wilbraham.
Seosngen 2014/15 skulle bli en stor opptur for Wilbraham og Bristol City. Bristol City slo Dean Smith og Walsall 2-0 i finalen av The Football League Trophy. En turnering Wilbraham tidligere hadde vunnet med MK Dons i 2008. I ligaen gikk det også på skinner. Wilbraham nettet 18 ganger for The Robins i ligaen denne sesongen og var sterkt delaktig at Bristol City vant League One og Bristol Citys første ligatittel siden 1955.

Tilbake i Championship og Wilbraham hadde fått en plass i kapteinsteamet til Bristol City. I 2016/17 ble det 43 kamper og 8 mål i ligaen og i hans siste sesong for The Robins ble det 31 kamper og 4 mål på den storvokste spissen. Wilbraham takket av i Bristol City sommeren 2017. Vel vitende om at han spilt seg inn i klubbens historie og godt likt av fansen.

Redningsmann i Bolton og FA cup helt i Rochdale

Etter perioden gikk Wilbraham til Botlon. For mange kjenner Bolton fra deres tid i Premier League med spillere som Jay-Jay Okocha, Fernando Hierro, Ivan Campos og Jussi Jääskeläinen. Etter nedrykket fra Premier League har Bolton slitt. Ikke bare sportslig, men også økonomisk.

Det ble ikke mange kampene eller skal vi si minuttene for Wilbraham i Bolton, men han var sterkt delaktig at klubben berget plassen i sisteserierunde. I sesongens siste seriekamp hjemme mot Einar Aas tidligere klubb Nottingham Forest fikk Wilbraham en sjelden sjanse fra start. Bolton tok først ledelsen, men gutta fra Sherwood skogen snudde matchen og det stå stygt ut for Bolton. I det klokka bikket 88 minutter spilt utlignet Bolton til 2-2. Minuttet etter headet vår mann Wilbraham i Bolton opp i 3-2 og Bolton berget plassen.

Selv med å bli matchvinner og redde Bolton fra nedrykk skilte Bolton og Wilbraham lag. I en alder 39 år signerte Wilbraham for Rochdale som holdt til i League One. Dette skulle bli hans siste klubb som aktiv spiller. Det ble to sesonger i Rochdale med totalt 44 kamper og 8 mål i ligaen, men Wilbraham stjal overskriftene da han sikret omkamp mot Premier League-laget Newcastle 5 januar 2020 i FA Cupen.

Trenerkarriere

1. juli 2020 annonserte Wilbraham at han la opp som fotballspiller. Etter 23 år som proff fotballspiller satset han videre på en trenerkarriere. Rett før jul i 2020 ble han assistent under sin tidligere manager Steve Cotterill i Shrewsbury Town.
Her har fått ledet laget to ganger ettersom Cotterill var ute med COVID-19. Det ble 2-0 tap for Southhamton i FA Cupen  og tap for Sunderland på Stadium of Light.

FUN FACT

– Tidligere MFK-spiller Tim Reinback hadde Thierry Henry og Aaron Wilbraham som sine forbilder

– Eurosports Amund Isaksen Lutnæs hadde Aaron Wilbraham som instruktør på MFK-fotballskole tilbake i 2000