TIFO

For å få gjennomført de TIFO-arrangementene vi ønsker trenger vi støtte økonomisk. 

Beløp kan settes inn på vår konto via giro eller nettbank. Husk å merke giro/overføring med “TIFO”, navn og adresse.

Adresse:
Kråkevingen
Postboks 457
1503 Moss
Kontonr.: 1080.19.59933

Alle som gir kr.100 eller mer vil få sitt navn oppført på denne sidens TIFO-supportere.

Vi takker så mye for alle bidrag.


HVA ER TIFO? 
Tifo er et italiensk ord som betyr “fantastisk entusiasme for sport”. På norsk ville vi heller sagt supporter. Ordet har etter hvert fått en helt ny betydning og brukes nå over hele verden. I dag er den korrekte oversetningen snarere; tribunearrangement, utført av supporterne selv. Eksempel på tifo-arrangement er for eksempel flagghav, kasteruller, konfetti, papirark man danner mønstre med osv. I tillegg brukes røykbomber og bluss, men det er dessverre ulovlig i Norge. Et viktig mål med tifoen er å minske volden rundt fotballen, selv om dette kanskje ikke er like aktuelt i Norge som i mange andre land.

Tifo dukket opp i Sør-Europa etter krigen (1945), men da bestod det bare av flagg og kasteruller. Først på 70-tallet ble det organisert. Torinos supportere var først ute med å bruke nødbluss, etter dette tok flere og flere etter, og i dag har nesten alle Italienske lag tifo arrangement på sine kamper. Første gangen en hel stadion deltok på tifoen var i forbindelse med kampen Roma – Juventus i 1986.

Roma – Juvents fra 1986

Tifo har spredd seg over nesten hele verden, men er størst i Sør-Europa og Sør-Amerika. Veldig mye penger brukes på tifo, og kompetente folk er innblandet. Et overhead-flagg måles gjerne for hånd, og brukes kanskje ikke mer enn en gang.

Hammarbys supportere – Bajen Fans – var først ute med tifo i Skandinavia, og har holdt på siden slutten av 80-tallet. I Norge var Kanari-Fansen først ute med våre kasteruller. I Skandinavia er det Stokcholmslagene i Sverige som utmerker seg. Bajen Fans brukte f.eks. over 40 000 på sin tifo borte mot AIK.

I Norge er det flere og flere supporterklubber som har tifo. Klanen, BST, Kjernen og Stabæk Support har alle fulgt etter Kanari-Fansen og arrangerer nå tifo. Kvaliteten på disse showene er vel ganske varierende, men det har vært en del bra i Norge også. For at det skal bli enda bedre trenger man penger. Gi derfor ditt bidrag til Kråkevingens tifofond.