Før kampen: Staal Jørpeland – Moss FK

Begge lag har scoret 20 mål til nå i årets sesong, men det er ni lag som er mellom lagene på tabellen. Søndag reiser Moss Fotballklubb til Stavanger-området for å møte Staal Jørpeland.

Nyopprykkede Staal Jørpeland har blitt tippet nord og ned av nesten samtlige denne sesongen med få unntak. Kråkevingens tabelltips er en av de få. Før sesongen ble de spådd en 10. plass i vårt tabelltips mellom Ørn-Horten på 11. plass og Strømmen på 9.plass.

Etter 11 spilte serierunde er Staal Jørpeland å finne på en 11. plass med 10 poeng med 2 poeng ned til Vard Haugesund nedrykk.

Laget fra Jørpeland har i flere sesonger hatt et ønske om å ta steget opp i 2. divisjon før omleggingen. Tilbake i 2016 var Staal Jørpeland et av de lagene som gikk ut mot at omleggingen av seriesystemet ble tredd i kraft få uker før seriestart.

For selv om den nye 3. Divisjon som fikk det spenstige navnet Norsk Tipping-liga var et høyere nivå enn den gamle 3. Divisjonen så handlet det litt om ressursene en hadde investert i og ikke minst motivasjonen for et mulig opprykk.

Laget vant riktig nok sin avdeling i 2016, men måtte altså vente til oktober 2021 for å få sitt etterlengtende opprykk. I siste seriekamp ble Express stanget en lenge, men vant 4-0 til slutt. Samtidig satt klubben ny publikumsrekord med 1050 tilskuere innfor portene på Jørpeland stadion.

For selv om søndagens motstander har scoret like mange mål som MFK har de sluppet inn 24 mål. Det er nok noe av grunnen til at de ligger der dem ligger for øyeblikket. Likevel har de gode resultater å vise til som blant annet 2-2 borte mot Arendal, 6-2 hjemme mot Vard Haugesund, 1-1 borte mot Kvik Halden og 1-3 borte mot Notodden.

Sist serierunde ble det riktignok 4-2 tap borte mot Strømmen etter å ha ligget under med 2-0 tidlig i 1. omgang.

Det bor likevel mye kvalitet og rutine i laget fra Rogaland. Sisteskansen Rafal Zygmunt Dobrolinski har levert en god sesong til nå. David Eie var lagkamerat med Thomas Klemetsen Jakobsen og Vetle Hellestø i Vidar tilbake i 2019 og har flere kamper på baken på dette nivået.

En kommer heller ikke utenom Jasmin Bogdanovic som forrige sesong fikk 22 kamper for Vard Haugesund og før dette hadde 3 sesonger bak seg i OBOS-ligaen med Sandnes Ulf.

Daniel Ciach, Ørjan Bjørlo og Georg André Danielsen noen spillere å se opp for. Trioen har stått for 11 av Staal Jørpelands 24 scoringer denne sesongen. Helt der fremme finner vi Even Østensen som har erfaring med Eliteserien fra tiden hans i Viking.

Østensen som startet sin karriere i klubben Hjelm og senere gikk videre til Hjelmeland er sikkert veldig artig for en MFK-supporter. En skal ikke se bort i fra at om denne supporteren tar turen til Jørpeland vil kommentere akkurat dette med mindre han ikke leser denne før kampen-artikkelen.

Men fra 2012 til midtveis i 2018-sesongen var det Staal Jørpeland for alle penga for Østensen. Før forrige sesong vendte Østensen snuta hjem til Jørpeland etter noen sesonger i Viking. Spissen var svært delaktig i klubbens etterlengtede opprykk med sine 18 mål på 14 kamper i den amputerte 2021-sesongen.

Så langt i år står Østensen med 5 mål på 12 kamper i PostNord-ligaen. En spiller MFK absolutt må se opp for på søndag.

Når det kommer til våre helter, er det bare å legge kampen mot Start bak seg i midtuka. En kamp som var uvanlig svak MFKs side, men god læring. Førstkommende søndag er det Staal Jørpeland på motsatt banehalvdel og nye muligheter.

Etter at Arendal gikk på en fullstendig kollaps borte mot Ørn-Horten og MFK leverte årsbeste hjemme mot Egersund er MFK tilbake med syv poengs luke inn mot denne runden.

Det er ikke utenkelig at det blir gjort noen endringer fra laget som startet mot Start i midtuka. Hvis en skal tippe, så er Marius Andresen og Leo Getz tilbake på hver sin vingback. Om det blir to eller tre midtstoppere gjenstår å se.

Hjemme i regnværet mot Egersund forrige runde var det Vetle Hellestø, John Phillipe Koko og Alexander Håpnes som herjet på midtbanen. Førstnevnte Hellestø er nok veldig sugen for å vise seg frem for familie og venner hjemme i Rogaland søndag.

Aksel Baran Potur som startet hjemmekampen mot Sarpsborg 08 som midtstopper har siden den kampen startet de to siste kampene på benken. Av utespillerne i MFK er det bare Sander Wold som har til gode å få noen minutter i serien.

Mot Egersund og Start ble Noah Alexandersson tatt av utover i 2. omgangen. Det samme med Anas Frah i midtuka mot Start. Bamba som var heit i starten av sesongen kom inn fra benken mot Start etter å ha sittet på benken hele kampen mot Egersund forrige helg.

Kanskje er Bamba tilbake i startoppstillingen for første gang siden bortekamp mot Sotra for 2 uker siden eller ha Thomas Myhre andre overraskelser i erme? Svaret får vi søndag ettermiddag.

For de som ikke tar turen til Jørpeland kan kampen streames via Moss Avis og Direktesport. Avspark er kl 15.00.

Foto: Christian Thuesen