Før kampen: Moss FK – IK Start

Onsdag kveld er det duket for 3. runde i cupen på Melløs når Moss Fotballklubb tar imot IK Start som i år spiller i OBOS-ligaen.

Forrige gang MFK og Start møttes var tilbake i 2008. Den gang møttes vi både i Adeccoligaen og cupen. Oppgjøret på Sør-Arena endte 0-0, mens oppgjøret på Melløs endte med 4-0 til MFK. I cupens 3. runde var det gjestene fra Kristiansand som gikk videre etter å ha vunnet 2-3 på Melløs.

Start ledet 0-3 før det var spilt 15 minutter, men MFK hentet seg inn etter scoringer av Mahmoud El Haj og Kenneth Kvalheim helt på tampen, men til liten nytte.

Samme sesong rykket Start opp til Tippeligaen mens MFK skuffet stort og endte på 9. plass og la grunnlaget for den nedturen som senere skulle komme for vår del.

14 år etter møtes lagene igjen på Melløs. Gjestene fra Sørlandet har aldri vunnet Norgesmesterskapet eller nådd en finale, men de har to seriemesterskap i landets øverste divisjon, tilbake i 1978 og 1980.

Før denne sesongen har det vært ny giv i og rundt Start. Klubben skilte lag med investorgruppen Start En Drøm AS (SED) rett før jul, etter fire år på eiersiden i den tradisjonsrike klubben. Senere ble det bestemt på årsmøtet at den hvite og blå vimpelen skulle tas i bruk igjen, etter at vimpelen først ble byttet ut, før den igjen ble modernisert i 2017.

Det er ikke til å stikke under en stol at det har vært mye utenomsportslig rundt Start de siste årene. Hvem husker ikke da nåværende RBK-trener Kjetil Rekdal ble avskjediget, men likevel ledet laget i serieåpningen tilbake i 2019? Nå ledes laget av Sindre Tjemeland som tok over for Jóhannes Harðarson for rundt et år siden.

Med vimpelen tilbake og SED ute av bildet var det stor optimisme på Sørlandet før sesongen ble sparket i gang. Sesongen ble åpnet med en solid 1-5 seier borte mot Åsane før de spilte uavgjort hjemme mot Mjøndalen og tapte borte mot FFK. Etter dette vant onsdagens motstander tre på rad i OBOS-ligaen før Randesund ble knust i cupens første runde. Nå har ikke Start vunnet en seriekamp siden Sogndal ble slått 5-1 hjemme i Kristiansand 15. mai.

Forrige uke ble vår divisjonskollega Arendal slått 2-3 på bortebane i 2. runde, men gikk på et tap 0-1 hjemme forrige runde for Thomas Myhres tidligere klubb, Kongsvinger.

Hos Start finner vi tidligere MFK-spiller Alagie Sanyang. Sanyang spilte i MFK tilbake i 2019 hvor han noterte seg for 25 kamper og 12 mål i serien. Sanyang, som hadde tro på egne ferdigheter, forlot MFK til fordel for KFUM Oslo før 2020-sesongen.

I det han var på vei ut dørene på Melløs høsten 2019 sa han følgende: – Dere kan se meg i LaLiga om 3 år. Slik har det ikke gått. Etter to sesonger i KFUM Oslo gikk ferden videre til Start. Så langt denne sesongen står spissen med 14 kamper og 3 mål. Alle scoringene har kommet i cupen.

Etter 11 serierunder befinner Start seg midt på tabellen i OBOS-ligaen med 3 poeng til nærmeste kvalifiseringsplass og enda lengre opp til suverene Brann, og det har allerede begynt å murre på Sørlandet. Start kan trøste seg med det at det er lenge igjen av sesongen, men OBOS-ligaen er OBOS-ligaen og de har ligaens suverene toppscorer i Jonatan Braut Brunes som står med 11 mål på like mange kamper.

På supportersiden har en rekke grupperinger samlet seg bak navnet LONDSIA som er det nye navnet på supporterfeltet på Sør-Arena. Dette er et samarbeid mellom uike grupperingene rundt Start. Starts supporoterklubb er forøvrig Tigerberget etter at de tok tilbake det navnet i 2012 etter flere år som Menigheden.

MFK kommer fra en sterk prestasjon hjemme mot Sarpsborg 08 forrige uke da Anas Farah ble matchvinner 55 minutter ut i 2. omgang. Selv om Sarpsborg 08 byttet seg kraftig opp, og med dommerhjelp på overtid var det MFK som kunne jubel for videre avansement.

I helga som var knuste Kællane serietreer Egersund på Melløs 2-0 i en kamp der en kanskje føler at MFK kunne scoret lang flere mål. At MFK flyr høyt om dagen er det ingen tvil om. Marius Andresen som måtte forlate banen med skade hjemme mot Arendal 12. juni var tilbake fra start mot Egersund.

Mot Sarpsborg 08 pådro Vetle Hellestø seg to gule kort da han på overtid måtte forlate banen etter å ha sparket bort ballen. Rogalendingen er derfor uaktuell til onsdagens oppgjør.

Emmanuel Troudart er fortsatt usikker etter at han pådro seg en liten skade på trening etter Arendal-kampen tidligere denne måneden. Hvilken formasjon MFK vil stille mot Start onsdag blir det store spørsmålet. Denne sesongen har MFK hatt stor suksess i 4-3-3 og 3-4-3.

Claudio Braga, som har måttet starte på benken store deler av sesong, fikk tillit fra start mot både Sarpsborg 08 og Egersund. Mot Egersund takket portugiseren for tilliten og klinket ballen i vinkelen fra rundt 16 meter.

Bamba som har nytt stor tillit av Thomas Myhre ble sittende hele kampen på benken mot Egersund, og skal være riktig så spillesugen etter å ha bitt henvist til benken i to kamper på rad. Spissen har ikke scoret siden Øygarden ble slått 3-1 hjemme i starten av mai.

Det er nok en del supportere som lar seg bekymre av kampbelastningen til MFK med tett kampprogram om dagen, men når det flyter greit om dagen finnes det knap bedre enn å spille fotball for unge og sultre fotballspillere som vil opp og frem i karrieren.

MFK er videre til 3. runde for andre året på rad. I fjor ble vi knust 1-7 hjemme mot Sandnes-Ulf, til tross for at Thomas Klemetsen Jakobsen ga MFK ledelsen på straffe. Det vel også første gang siden 2007 og 2008 at MFK er i 3. runde to sesonger på rad.

Kællane er fulle av selvtillit og nyter tiden vi er inne i nå sammen med oss supportere. At det er muligheter hjemme mot Start er det ingen tvil om, men vi er ikke i posisjon til å tro at en kamp mot Start skal være noen walk in the park.

For Start sin del kan den være like viktig å spille på seg selvtillit inn mot en spennende høstsesong. Derfor tror jeg vi kan få en meget underholdene fotballkamp på Melløs onsdag kveld. Dersom MFK går videre til neste runde bør vi ikke tenke på tett kampprogram utover høsten. Neste runde spilles ikke før neste år.

Queens Pub i sentrum åpner kranene 12.00, Rompuben åpner for sjenk fra 15.00 og Øre Villa Kro står klare fra 16.00. Avspark på Melløs stadion er kl 18.00.

Billettpriser
Kr 120,- for voksen
Kr 60,- barn/honnør
Kr 50,- for Kråkevingen (Kun på ståtribunen)

I filmsnutten under forklarer Bengt Eriksen hvordan du kan kjøpe billett til kampen!