– Det er nå det gjelder, ikke bare for oss, men for alle

Midtbanespiller Marius Hagen har opplevd mye i sin fotballkarriere. Han har spilt fotball i Norge, Svergie, Island og på eksotiske Færøyene. Denne høsten skal han hjelpe Moss Fotballklubb til opprykk.

Foto: mossfk.no

Hvem er Marius Hagen?
Akkurat nå arbeider jeg i ei 100% stilling som lektor i VTFK (Vestfold og Telemark fylkeskommune), er gjesteforeleser for Universitet i Sør-Øst-Norge, og driver enkeltmannsforetak Elitedag.

Jeg vil beskrive meg selv ved følgende tre stikkord:

1. eventyrlysten
2. hardtarbeidende
3. blid

Hva er inntrykket ditt av MFK så langt?
– Inntrykket mitt av Moss gjenspeiler en klubb som er sulteforet for å komme tilbake til «toppen» av norsk fotball. En tradisjonsrik klubb med lidenskapelige supportere. Ellers vil jeg ta frem «matrix-teamet» som smiler, tar imot oss, fikser og ordner.

– I tillegg er det viktig at alle som engasjerer seg i og rundt Moss (alt fra: frivillige, tidligere spillere, supportere, sponsorer etc.) vet at dere legges merke til – og ikke minst verdsettes høyt.

Du fikk din første start mot Odd. Hvordan synes du det gikk selv?
– Jeg vil aldri være helt fornøyd når laget ikke vinner. Likevel vil jeg si at mitt comeback var godkjent sett i lys av at jeg ikke har spilt fotball siden i fjor.

Hvordan type fotballspiller vil du beskrive deg selv?
En video sier mer enn tusen ord. En supporter laget denne videoen til meg en gang. Ta en titt eller la være, 4. en video sier mer enn tusen ord. Den videoen oppsummerer meg både no og då.

Hvis vi ser på spillerkarrieren din så har du representert en god del klubber i Norge, men også i utlandet. Hvordan vil du beskrive fotballen på Færøyene?
Ja, jeg er representert en god del klubber. Jeg er takknemlig for å ha toppfotballen som levebrød i så mange år. Opplevelser som å spille mot alt fra Vålerenga på Ullevaal, til Hammarby, og mot HB Tórshavn har gitt meg mye.

– Fotballen på Færøyene vil jeg beskrive som brutal, nådeløs og væravhengig. Folkene på Færøyene er generøse, koselige og stolte. Totalt sett et fantastisk land, jeg anbefaler alle å reise til. Vil du kombinere vakker natur, god mat, bra uteliv, lidenskapelige fotballspillere og gudstjenester er dette landet verdt å besøke.

Hvis en norsk fotballspiller får tilbud om et fotballeventyr på Færøyene, vil du anbefale de å ta sjansen?
Jeg vil anbefale alle å ta sjansen på noe uansett hva det måtte være. Det å utfordre seg selv, prøve noe nytt, oppleve og leve er (og har vært) viktig for meg. Likevel er alle forskjellige, så det som har vært riktig og interessant for meg trenger ikke nødvendigvis være det for noen andre. Så go with flø, som de sier i Ulsteinvik.

Hvordan er supporterkulturen på Færøyene og Island sammenlignet med Norge?
Alle møter på kamp i Færøyene. Det betyr alt på øyen. Folk der borte er lidenskapelig opptatt av fotball, de er patriotiske og stolte av sin liga og sitt landslag. For å statuere et eksempel: «Folk i Klaksvik prioriterer KI foran Liverpool på tv»

I dag møter vi en av dine tidligere klubber Strømmen. Hva kan vi forvente oss å møte på Strømmen stadion?
Vi kan forvente å møte utrolig få, men flotte mennesker. Det er hvertfall helt sikkert. Vi kan forvente en dårlig kunstgressbane, men en utrolig god materialforvalter – tidenes fyr (BOBBO). Resten får vi bare ta som det kommer, vi skal gjøre alt vi kan.

MFK har ennå til gode å vinne på denne siden av sommerferien. Hva skal vi gjøre for å ta Strømmen i dag?
– Generelt sett vil jeg bare påpeke at vår- og høstsesong gjenspeiler vidt forskjellige mentale aspekt. Det er nå det avgjøres. Det er nå det gjelder, ikke bare for oss, men for alle. Vi må gi 100%, verre er det ikke.

Har du en oppfordring til alle som er glade i MFK i serieinnspurten?
– Til alle dere som er glad i MFK, dere vet at engasjementet deres verdsettes enormt – støtt oss, møt opp, lag lyd, lag tifo, lag et jævla fyrverki av et show.

Ikke si til meg at vi ikke tåler presset. Det er vås. Om en føler press i denne sammenheng, må en sette livet i perspektiv. Tross alt er fotball moro, og forhåpentligvis enda mer moro etter sesongen.

Foto: Christian Thuesen