«Nå er det ikke mye løst for å dra på kamp. Nå er det mer en plikt, Jan Erik.» Dette var Hjælmens ord i det vi hadde pakket bilen for siste gang i 2021. Det var lørdag 14. november. Årets siste seriekamp. Målet var Oslo og Valle. Nærmere bestemt Intility Arena og Vålerenga 2. Før i tiden fylte vi busser til bortekamper i Oslo. Nå fyller vi ikke bil en gang.

Slik har det nå blitt. Vi har blitt vandt med å møte rekruttlaget til det laget vi en gang slo i cupfinalen tilbake i 1983. Det var lenge før jeg ble født og i det hele tatt påtenkt.

Kampen på Valle orker jeg ikke å nevne mer stort enn at vi tapte, det var kaldt og Christian som ble sint på dommeren for å treffe på en riktig avgjørelse.Jeg har i hele år spurt og utfordret supportere av Moss Fotballklubb om de kunne tenke seg å skrive en supporterkommentar som skulle publiseres dagen før kamp. Vi må jo være synlige!

Noe har denne forbaska pandemien vært positivt for. Selv om den har kostet meg to jobber. Jævla corona! Jeg savner at corona bare var en øl servert med en limebåt. Nå er jeg som sikkert veldig mange andre drittlei! Vi får satse på 2022 blir et bedre år. Hørt det før? Vi må være positive! Hørt det før også? Ja, sånn er det å holde med Moss Fotballklubb.

Som dere har sikkert merket har det vært brukbart med aktivitet i våre kanaler siden 12. mars 2020. Det har en sammenheng med jeg skrev over selvsagt, men selv i jobb gikk det greit å publisere artikler spiller- og treneravganger, podcast og MFK-veggen. Ny hjemmeside har det blitt også ettersom den forrige ble hacket fra tid til annen. I mellomtiden var det våre SoMe-kanaler hvor ting ble hyppig brukt. Med meg på laget fikk jeg med meg Christian Thuesen som sto bak “Før kampen” og tok bilder for Ving og klubb.

Jeg husker tilbake den gangen jeg ble valgt inn i styret i Kråkevingen tilbake i 2011. Det har blitt noen år, det har det. Da var jeg ivrig på før- og etter kampartikler. Selv om kanskje innholdet ikke alltid var like bra. Det ble mye skrivefeil. Blir fort slikt når en har en form for skrivevansker. Det dukker sikkert opp noe rart i denne teksten også kjenner jeg med selv rett.

“Deilig som vi er” sier vi i Kråkevingen. Da kan vi kanskje putte dette inn under den kategorien. Husker spesielt godt at vi tilbake i 2011 var på treningsleir i Tyrkia. Der skulle vi møte Shakhtar Donetsk 3. Det stemmer. Der var det ikke mye informasjon å finne motstanderen. Eller, det kan hende det fantes, men jeg kunne ikke russisk. For ordens skyld kan jeg ikke russisk i dag heller. Fant ut at de hadde en spanjol som hadde hatt en fortid på reservelaget til Villerreal.

Denne sesongen har det blitt spedd på med spillerintervjuer og kampreferater. Tusen takk til alle Kællær som har stilt opp et eller flere intervjuer. Før hver eneste kamp har vi fått det til. Selv om det nesten ikke gikk før bortekampen mot Tromsdalen. Hei Addo! Det kan hende at Willy Sanneh er litt lei av meldinger fra meg. “Kan du be han sjekke innboksen sin?” eller “Kan du be han svare meg?”. Det har blitt noen av dem, det har jo det. Bra jobba Willy. Flink du. Men du Klaussen? Der har du et forbedringspotensial. Nytt år, nye muligheter!

I år fikk vi med oss Filip André Kristiansen til å skrive kampreferater og sammen med Christian satt de opp før sesongen Kråkevingens tabelltips. Det hjelper også på at Christian har knekt koden for å endelig ta bra bilder som vi kan bruke i både våre og klubbens kanaler. Du gjør en bra jobb for både Ving og klubb, Christian. For i Moss har vi egne uttrykk. Det er i motbakke det går nedover.

Vi starta til og med podcast midt opp i dette alt dette av en pandemi. Det har vært en bratt læringskurve, men også ganske gøy. Det startet med en diktafon på dashbordet på vei til Brattvåg sensommeren i 2020. Når vi nå går inn i 2022 stiller vi med mikser og mikrofoner. Takket være alle som har bidratt til spleisen vi hadde. Tusen takk!

Nå flyter det greit merker jeg. Over til det jeg startet på lengre over her. Jeg gjentar meg selv hvis du kanskje har glemt det. Denne sesongen har jeg spurt og utfordret supportere av Moss Fotballklubb for å skrive supporterkommentarer som skulle publiseres dagen før kamp. Det har vært god miks av forskjellige supportere der igjen en god miks av supporterkommentarer, men det har vært mye deilig også! Det gikk unna i starten av sesongen. Da spilte vi jo kamper helg- og midtukekamper i flere uker på rad, men vi klarte det. Før hver eneste seriekamp denne sesongen fikk vi ut en supporterkommentar. Og det var noen ganger på slutten av sesongen jeg trodde ikke skulle gå, men da var det alltid noen som kastet seg rundt. Slik gikk det seg til.

Til alle dere som har bidratt med supporterkommentarer denne sesongen vil jeg si tusen takk. Noen var kanskje litt skeptiske, men ga det likevel et forsøk og leverte tekster. Enkelte ga uttrykk for at de håpet det var noe jeg kunne bruke. Alternativet var uansett ingenting. Tusen takk! Dere er fantastiske! Dere gjorde min jobb som innsamler av innhold til en drøm! Mossesupportere er de beste i verden!

Året og sesongen som har gått har vært nedturer på nedturer spedd på med et par oppturer. Kampen mot Fredrikstad i cupen. Hvor vi kuppet billettene ettersom klubben ikke ville kjøre segregering. Kampen om å skille hjemme- og bortesupportere var langt vanskeligere enn det burde vært, men hvordan mossingene responderte å kjøpte billetter. Tidlig ute før kamp, scoringene og ikke minst stemningen etter kamp. Dugnadsånd i Kråkevingen denne dagen var på topp. Daniel, Trude og Jelka sto på stand. Christian, Magnus og Hjælmen delte ut billetter på kampdag. Karine hjalp meg med salg av billetter og ikke minst organiseringa til Monica som gjorde dette billettsalget til en drøm. Tusen takk for all hjelp denne sesongen!

Jeg har utfordret alle andre hele denne sesongen, men inn mot kronekampen utfordret jeg like godt meg selv. Jeg tenkte: Se på Sprint-Jeløy kontra oss! Det er så mye mer liv i bildene og avtalene de gjør. Derfor ba jeg om en treningstrøye slik at jeg kunne gå ut å bli tatt bilde av med klubbens logo og sponsorer. Her samarbeidet jeg tett med Joakim Bekkåsen og Siv Holder i PS Digital som sendte meg rundt for å ta bilder med forskjellige sponsorer.

Nå er ikke jeg akkurat Norges mest fotogene person eller så veldig glad i å bli tatt bilder av, men noen ganger må en gjøre ting en ikke alltid synes like gøy. Betale regninger, male huset, rydde i boden eller ta bilder. Så fikk jeg med meg mange spisesteder her i byen til å bli med på kronekampen.

Vi så mot Fredrikstad hva vi kan få til i Moss og hvordan det kan være på kamp bare en jobber litt for det. Vi prøvde oss med en gjenåpningsfest hjemme mot Alta. Kællane bidro med klipp hvor de oppfordret folk til å ta turen på Melløs. Det kom dobbelt så mange som kampen før.

For de ordene jeg siterer Hjælmen på i innledningen tror flere og flere har kjent på de siste årene. Kanskje spesielt de siste 3 sesongene. Vi kan se det på publikumstallene for året. Vi har aldri hatt et så lavt snitt. Det har blitt greit at unger på Melløs skole går i Sarpsborg 08-drakter på skolen og en blir sett rart på om en går med tøy med MFK-logo. For vi kan ikke la likegyldigheten vinne. For det er den i ferd med å gjøre. Her har den nye administrasjonen en stor jobb foran seg.

Tusen takk til alle som har bidratt og som vi har samarbeidet med i året som har gått. Alt fra kjøp av billetter, sponsing av busstur og sponsing av Maxi-Taxi. Moss Fotballklubb, Moss Taxi, Peppes Pizza, Queens Pub, Fønix BBQ, Cafe Riis, Cocktail, Kias reklame, Granum, Bajazzo, PS Digital, PS Press og Nicolai Olsen. Jeg har en ganske god husk, men håper ikke jeg har glemt noen.

Nå ble det kanskje mye takking, men det er på sin plass. Takk for i år, vi sees på Melløs!

Jan Erik Syverud