– Jeg blir stolt av å spille på et lag med slik støtte

Det nærmer seg første organiserte bortetur siden sommeren 2019. Lørdag setter Moss Fotballklubb og Kråkevingen turen til Kongsvinger. I den anledning har vi snakket med de to tidligere MFK-spillerene Tom Reidar Haraldsen og Christian Michelsen, og klubblegende Thomas Klaussen om det å ha støtte på bortebane.

Haraldsen: – Buss på buss kom fra Moss
Foto: Alvin Holm

Først og fremst. Hva betyr det for MFK å ha støtte på bortebanen?
– Å ha støtte av Kråkevingen på bortekamper betyr enormt. Det gir en vanvittig motivasjon og en «boost» før dommeren blåser i gang kampen.

Hvis vi skrur tiden 16 år tilbake i tid til 2005. Den sesongen, og spesielt høstsesongen. Voldsløkka borte, Sandefjord hjemme og Kråkevingen chartet eget fly til Molde. Opprykket glapp på målstreken, men for noen oppleveleser vi fikk eller hva?
– Jeg husker godt mange bortekamper fra 2005. Den første jeg må ta frem er kampen borte mot Skeid. Buss på buss kom fra Moss, og inne på stadion var det kun mossinger rundt hele stadion. Kråkevingen «eide» hele stadion.

En annen kamp man kan trekke frem, er kvaliken borte mot Molde. Vi tapte. Likevel ble vi feiret da vi kom hjem fra Molde. Det var en helt utrolig mottakelse blant Kråkevingen.

Det var og ble en artig fest utover natta.

Livet som MFK supporter har aldri vært enkelt. Det har vært mye motbakke, og nå er det kanskje tyngre enn noen gang. Har du en oppfordring til de traverne som holder ut med MFK?
– Hold ut. Jeg håper virkelig dere får som fortjent. Det har vært noen trauste år sportslig sett, men hadde det vært opp til Kråkevingens innsats, hadde Moss vært en stabil deltaker i Eliteserien.

Dere fortjener virkelig så mye mye mer. Likevel skal dere alltid vite at dere betyr enormt mye for laget og byen.

– Ellers satte jeg veldig pris på hvordan jeg som spiller ble tatt i mot av Kråkevingen både på og utenfor banen. Det er minner som jeg alltid vil ha med meg i hjertet.

Michelsen: – Det gir en trygghet
Foto: Alvin Holm

Først og fremst. Hva betyr det for MFK å ha støtte på bortebanen?
– Det betyr enormt mye med supportere/støtte både hjemme og borte. Det gir en trygghet og et mentalt løft som bidrar til å gjøre laget både på og utenfor banen sterkere og mer konkurransedyktig.

Du fikk fire sesonger som MFK-spiller. Var tiden i MFK den beste eller kanskje morsomst tiden som fotballspiller?
– Jeg hadde veldig fine år i Moss FK. Og tenker tilbake med stolthet på tiden jeg hadde sammen med dere. Ville ikke vært foruten.

Hvordan oppførte Kråkevingen seg på bortebane i gamle dager?
– Støttende, lojale og knallbra. Hjælmen var jo “kaptein” i en super gjeng som virkelig kjente sin besøkelsestid

Det ble noen fantastiske oppleveleser på bortebane i din periode i MFK. Hvis du kan trekke frem 3 kamper som du husker?
– Kunne helt sikkert nevnt flere men personlig rangerer jeg:

1. Skeid i nest siste serierunde i 2005. Vi måtte vinne for å henge med i opprykkskampen. En uforglemmelig opplevelse. Lurer den dag i dag på hvor mange busser som kjørte tur-retur Moss-Oslo med supportere fra Kråkevingen.

2. Lokaloppgjør mot borte Sparta Sarpsborg i 2007. Vi vant på overtid, takket være Kråkevingen.

3. Lillestrøm i NM i 2005. Vi tapte på feil idømt straffe. Vi var best både på banen, og på tribunen. Hadde nok blitt cupfinale med fair dømming det året!

Livet som MFK-supporter er og har aldri vært noen enkel dans på roser. Har du noen trøstende ord til Hjælmen og resten av Kråkevingen?
– Trenger jeg si mer:

«What is a club in any case?

Not the buildings or the directors or the people who are paid to represent it. It’s not the television contracts, get-out clauses, marketing departments or executive boxes.

It’s the noise, the passion, the feeling of belonging, the pride in your city.

It’s a small boy clambering up stadium steps for the very first time, gripping his father’s hand, gawping at that hallowed stretch of turf beneath him and, without being able to do a thing about it, falling in love.»

Sir Bobby Robson

Klaussen: Det kommer til å gi oss en boost
Foto: Christian Thuesen

I dagens tropp er du en få som har fått opplevd å ha Kråkevingen i ryggen på bortebane. Hva betyr det å ha supportere på tribunen også på bortebane?
– Jeg er en av få i dagens tropp som har fått opplevd full støtte fra Kråkevingen på bortebane og jeg vet det kommer til å gi de nye spillerne en energi boost nå mot Kongsvinger.

Engasjementet og støtten av dere er en av hovedårsakene til at jeg fortsatt holder på med dette og som gir meg det lille ekstra.
– Kamper som dukker opp i hodet nå er bortekamp mot Østsiden i 2012, da vi sikret plassen i siste bortekamp, borte mot Raufoss i 2015, da Henrik Stokkebø dro i gang sang med dere etter seieren der, og hele opprykkssesongen egentlig.

Bortekampen da vi slo FFK i 2019 der ned er heller ikke så ille å tenke på.

Det at Kråkevingen for første gang på nesten 2 år endelig drar på organisert tur. Er det en ekstra motivasjon til å få med seg poeng hjem fra Kongsvinger?
– Ellers merker man at man har støtte både i sør, øst, vest og nord når man er ute og reiser. Vi har blitt møtt med MFK-sanger på flyplassen i Bardufoss, Hjælmen som er med og støtter oss i 2.omgang borte mot Nybergsund Trysil. 2. omgangen som gikk 5 dager senere enn den skulle ha gjort grunnet migreneanfall hos hoveddommer.

Vi har hatt nesten utelukkende mer støtte enn hva hjemmelagene vi har spilt mot i årene før pandemien brøt ut. Det er ikke alltid vi har klart og spille oss til 3 poeng, men støtten og engasjementet deres alle disse årene har betydd utrolig mye for meg. Det har satt spor, og vil fortsett å være viktig fremover når det nå åpnes opp for det. Fotball uten supportere er noe helt annet enn med.

Jeg blir stolt av å spille på et lag med slik støtte, og ser på Kråkevingen som familie.

Hvordan synes Kråkevingen har oppført seg innefor på bortebane de årene du har vært her?
– Kråkevingen oppfører seg alltid eksemplarisk på bortebane.