Før kampen: Sogndal – Moss FK

Denne runden setter Moss Fotballklubb kursen mot Sogndal og Fosshaugane Campus. Kommer årets første poeng på bortebane denne lørdagen?

Teskt: Jan Erik Syverud & Filip A. Kristiansen

En lei motstander for MFK

Lørdagens motstander, Sogndal, har vært en hard motstander for MFK opp gjennom årene. Sogndal har ofte slått MFK. I fjor var det første gang siden 2010 at lagene møttes i serien, og ikke nok med det, vi måtte til Sogndal for å spille 3. runde av cupen. Det endte som vanlig. I serien tapte MFK 1-2 hjemme på Melløs, mens vi på høsten tapte 2-1 på overtid i Sogndal. I cupen var det til tider tungt, spesielt etter at Marius Andresen ble utvist etter pause. MFK prøvde, men da hjemmelaget scoret 2-0 på overtid, ble det tungt for MFK å reise hjem.

La oss gå tilbake til 2002. MFK var i Tippeligaen, og det samme var Sogndal. På samme dag som Ronaldo fikk sin revansje etter VM-finalen i 1998, og Brasil vant VM-tittelen mot Tyskland i 2002, kjempet MFK med nebb og klør mot nedrykk fra Tippeligaen. Hjælmen nektet å klippe håret sitt før Simen Brenne scoret i Tippeligaen. MFK vant 0-4, hvor Simen Brenne scoret to mål, og Brenne klippet av dreadsa til Hjælmen. Kjell Olofsson og Morten Moldskred scoret de to andre målene for MFK. Andre profiler som startet den kampen for MFK, var Øyvind Storflor, Jan Tore Ophaug, Kjetil Wæhler, og Per Morten Kristiansen. På benken fant vi dagens keepertrener i MFK, Clas André Guttulsrød.

Dette er foreløpig siste gang MFK vant i Sogndal. Vi må tilbake til 2008, da MFK sist tok poeng i Sogndal. De fleste trodde at Sogndal skulle vinne alle poengene da Even Hovland, som den gangen var russ, sendte Sogndal i ledelsen med 6 minutter igjen å spille. Men Kenneth Kvalheim reddet poenget for MFK med sin scoring 3 minutter før slutt og sørget for poengdeling.

Og for ordens skyld kan vi nevne at sist gang MFK slo Sogndal på hjemmebane var i 2007. Amin Askar og Mahmoud El Haj gjorde målene for MFK i dette oppgjøret.

Einar Kalsæg (t.v) og Daniel Reinoso i aksjon sist gang MFK vant mot Sogndal i 2007.

Rotet bort opprykkskvalik

Forrige sesong var det Sogndal som ga MFK sitt første tap for sesongen med en 1-2 seier i den tredje serierunden på Melløs. Sogndal var gode og hadde relativt god kontroll hele kampen. Selv om Henrik Gjesdal reduserte for MFK på overtid, var Sogndal aldri helt truet.

Tore André Flos mannskap leverte en meget god vårsesong og ble av flere spådd som en outsider for direkte opprykk til Eliteserien. Men da høsten kom, sviktet prestasjonene og resultatene til tider. Gradvis ble Sogndal innhentet av andre lag som Start og Kristiansund, og før siste serierunde lå fortsatt Sogndal på kvalifiseringsplass for retten til å spille opprykksplayoff.

Bryne, som jaktet på Sogndals 6. plass, hadde Raufoss på bortebane i siste serierunde, mens Sogndal hadde Mjøndalen hjemme på Fosshaugane Campus. Det så en stund ut til at ting skulle gå Sogndals vei da Andreas van der Spa utlignet til 1-1 på straffe etter 71 minutter, men da Christian Landu-Landu scoret 0-1 borte på Toten, misset man kvalifiseringsplassen som man hadde hatt siden omtrent første runde av sesongen. Fiaskoen var et faktum.

Filip A. Kristiansen vurdering av årets Sogndal

Leverte glimrende på vårsesongen i fjor, og datt sammen som et korthus på høsten. I vinter har det vært svingdør i garderoben på Fosshaugane.

På keeperplassen blir Lars Jendal årets førstekeeper. En spiller jeg er litt usikker på hvor god er, etter å ha sittet mye på benken på Hamar. Forsvarsleddet er nok der dette Sogndal-laget er som sterkest. Med rutinerte spillere som Per Egil Flo, Daniel Arrocha, Andreas Hoven og Martin Sjølstad, i tillegg til den spennende 2006-modellen Mathias Øren. Inn har man hentet Felix Eriksson fra IFK Göteborg, som har sett bra ut i vinter.

På midtbanen har man stabile OBOS-spillere i Martin Høyland, Kasper Skaanes og Isaac Twum, for å nevne noen. Solide navn, for all del. Men kanskje ikke den mest spennende midtbanen i ligaen.

Angrepet er det store spørsmålet med årets Sogndal-utgave. Bortimot alt av målpoeng er borte. Spillere som Jonatan Jonsson, Sondre Ørjasæter og Valdimar Þór Ingimundarson leverte tidvis enormt bra forrige sesong, og er ekstreme tap. Samtidig har man to spennende spillere i Erik Flataker og nykommer Edmund Baidoo. Baidoo har sett veldig spennende ut i vinter, og må levere fra start hvis Sogndal skal blande seg inn i toppen.

Det går rykter om en litt bedre harmoni innad i spillegruppen der opp i år, kontra fjoråret. Jeg tror vi får se et bedre strukturert Sogndal-lag denne sesongen. Spørsmålet er om de klarer å gjøre nok mål til å kjempe helt i toppen.

Sogndal vant 3 av 3 oppgjør mot MFK forrige sesong.

Så hva kan vi forvente oss?

Sogndal åpnet sesongen sterkt med et imponerende bortepoeng mot den soleklare opprykksfavoritten Vålerenga. På slutten av første omgang viste Edmund Baidoo klasse ved å sette i gang en fantastisk kontring, og Erik Flataker gjorde ingen feil da han ble spilt gjennom alene med keeperen. Sogndal hadde imidlertid mer enn nok med å forsvare seg mot Vålerenga, hvor Lars Jendal hadde hendene fulle i målet og kun slapp inn én scoring, noe som sikret ett poeng med hjem til Sogndal.

Hjemme på Fosshaugane Campus fikk Sogndal en liten revansje mot Mjøndalen, som de bare spilte uavgjort mot i siste serierunde forrige sesong. Til tross for at Mjøndalen tok ledelsen, snudde Sogndal kampen etter to straffescoringer før Edmund Baidoo fastsatte sluttresultatet til 3-1.

I den siste serierunden var Sogndal bare minutter unna å ta med seg alle poengene hjem fra Åsane etter nok en scoring av Edmund Baidoo, men Åsane klarte på tampen av kampen å sikre seg ett poeng. Sogndal er fortsatt ubeseiret i årets OBOS-liga.

Også MFK har hatt en god start på sesongen med en 3-0 seier mot Lyn i serieåpningen og en ny seier på mandag, 2-1 mot Ranheim hjemme på Melløs etter å ha slått tilbake etter et 5-0 tap borte mot Levanger i den tredje serierunden. For MFK, og ikke minst publikum, var det viktig å svare på det som ble levert i Levanger, og på mandag så man et MFK-lag som var påskrudd og burde ha avgjort kampen tidligere.

Men så var det MFK og bortebane. Forrige sesong vant de bare to seriekamper på bortebane mot henholdsvis Mjøndalen og Kongsvinger. Kanskje rollene blir snudd denne lørdagen, og MFK tar sesongens første seier og påfører Sogndal deres første tap for sesongen, slik Sogndal gjorde med MFK forrige sesong.

På mandag måtte MFK klare seg uten både Alexander Håpnes, Henrik Gjesdal og Aksel Baran Potur, som ikke ble klare til kamp. Håpnes har slitt litt med en skade i starten av sesongen, og mot Ranheim var han ikke engang på benken. I hans fravær startet Laurent Mendy sin tredje kamp på rad og gjorde en god jobb, men måtte dessverre gå av banen i første omgang etter en kollisjon med Mathias Eriksen Ranmark. Det er usikkert om Mendy blir klar til denne kampen, men Oliver Stavdal kom inn og gjorde en god jobb.

En positiv nyhet er at Anas Farah er tilbake for MFK. Mot Ranheim var angriperen med på benken for første gang siden hjemmekampen mot Mjøndalen den 20. august i fjor. Farah, som var en viktig spiller da MFK rykket opp i 2022, var til tider også et stort uromoment for motstanderne forrige sesong. Det ble likevel to scoringer for ham i en sesong preget av mye skader, og en tilbakevendt Anas Farah er en forsterkning for MFK og gir hovedtrener Thomas Myhre og hans team flere muligheter.

Det var gledelig å se at Thomas Klemetsen Jakobsen scoret sitt første mål for sesongen i forrige runde, og Sebastian Pedersen scoret mot Lyn og Sprint-Jeløy i cupen. Nå gjenstår det bare å få en scoring fra Eyþór Björgólfsson, som har hatt sine muligheter både mot Lyn, Levanger og sist Ranheim. Kanskje Sogndal er stedet hvor Björgólfsson får sin første for sesongen?

Kjør pent

Værmeldingene sier det er meldt snø over fjellet natt til lørdag og dersom du har tenkt deg over fjellet oppfordrer vi alle til å kjøre etter forholdene og beregne litt ekstra tid slik at alle kommer seg trygt over fjellet til og fra.

For dere som ikke velger å reise til Sogndal streames kampen hos TV 2 Play og Direktesport. Rompuben viser også kampen på skjerm. Så hvorfor ikke samle en god gjeng på Rompuben å se kampen med likesinnede. Avspark på Fosshaugane Campus er 16.00