– Det er liten tvil om at trøkket rundt bidro til at vi snudde kampen

Han gikk under navnet «Super-Gard» og var spiller som var godt likt blant supporterne. Gard Kristiansen snakker varmt om støtten Moss Fotballklubb fikk på Voldsløkka tilbake i 2005.

Foto: Alvin Holm

Hva driver Gard Kristiansen etter endt fotballkarriere?
– Jeg jobber som lærer på Hoppern skole og stortrives med det.

Hvem var den beste Gard Kristiansen i mossefotballen? Super-Gard eller Sprint-Gard?
– Det er vrient å argumentere for annet enn at det må ha vært han andre.

Stemmer det at du i 1996 tok sølv i Tippeligaen?
– Jepp! Det er vel mer riktig å si at jeg fikk sølv, for aksjeposten min i den medaljen må sies å ha vært minimal. Uansett er det halvparten av medaljesamlinga mi. Den andre halvparten er Nannestad cup i 1984.

Men i 1998 gikk turen til Melløs og Moss. Hvorfor ble det MFK den gangen?
– Det føltes som en god idé. Vinteren før var jeg med på å bli rundspilt av et ekstremt lekent og offensivt MFK med et ganske godt LSK i Østfoldhallen, så du kan si at det var en type fotball som tiltalte meg. Og valget viste seg å være godt. Det som møtte meg her, var en utrolig fin og sammensveisa gjeng, kombinert med en meget veldrevet klubb. Det var gode tider.

Du har opplevd å spille foran mange tilskuere på Melløs. I 2003 slo vi FFK foran over 10000 på tribunen. I 2005 var det over 9000 innfor portene på Melløs. Hvordan var det å spille på Melløs når det var så mye folk og trøkk?
– Det var utrolig artige kamper. Jeg har aldri vært helt med på at det ikke er fotballkultur i Moss. Matchene du nevner, er eksempler på det. Så handler alt om prestasjoner og resultater, noe man virkelig har klart å gjøre noe med denne sesongen. I tillegg kan man jo se om man skal stive opp kanalbroa og fylle på med flere og bredere felt fotballmessig også. Samarbeid på tvers av klubber har vist seg å fungere godt i byer Moss kan sammenligne seg med.

Det er 20 år siden MFK spilte på øverste nivå. I 2005 var dere svært nære å ta steget opp i Tippeligaen igjen. Vi må innom den sesongen. Borte mot Skeid på Voldsløkka. Kan du fortelle om stemningen før, underveis og etter?
– Jeg tror alle føler de kan prestere bedre om de føler at de har mange venner og får lov til å representere noe mer. På Voldsløkka sleit vi voldsomt, og det er liten tvil om at trøkket rundt bidro til at vi snudde kampen. Jeg husker at da vi feira seiersmålet, var det plutselig mer enn elleve mann med gule drakter i den mølja, samtidig som det lukta Moss Bryggeri av alle mann. Ikke at jeg oppfordrer til sånt, men det illustrerer i det minste den støtta vi følte der.

Når mossingene mobiliserer er det morsomt, sa din tidligere kollega Per Morten Kristiansen til oss forrige uke. Deler du hans oppfatning?
– Per Morten er en klok mann. Jeg er alltid enig med ham.

Har det blitt mange turer på Melløs i årene etter du ga seg som spiller i MFK?
– Jeg følger godt med, men har ikke vært flink nok til å møte opp. Det er kun blitt to kamper i år, og det får jeg jobbe for å slå med god margin neste sesong.

Hvor imponert er du over det MFK har fått til denne sesongen?
– Det jeg har sett live og på Moss Avis har stort sett vært veldig bra. Jeg er også imponert over hvor profesjonelt de framstår. Situasjonen som har oppstått med Odd 2 nå før siste runde er et godt eksempel på dette. Det kan man ikke gjøre noe med på Melløs, så da velger man heller å fokusere på egen match, som er det eneste man faktisk kan påvirke. Det virker profesjonelt.

Før vi avrunder helt. Hvilken oppfordring har du til mossingene som ennå ikke bestemt seg om de skal til Ullern eller ikke og rykker vi opp?
– Det gjelder å samle alle gode krefter. Jeg veit at de som tar turen, kommer til å lage et sabla liv, så får alle andre bidra med mye positivitet i bybildet, på sosiale medier etc. Vi krysser fingrene, alle sammen!