Christians hjørne – En banehopper med forkjærlighet for historie

norlink86
Christian Thuesen

Velkommen til Christians hjørne. Christian Thuesen er ikke bare han fotografen som hopper på seg krampe om Moss utligner, men også en banehopper eller groundhopper som noen liker å kalle det. Dette er en spalte om smått og stort innen fotball.

Undertegnede var nylig gjest på podcasten Pyro & Pivo sin julekalender. Det som ble en slags Boxing Day spesial. På forhånd vil jeg beklage. Det ble mye avsporinger, men sånn skal det være når to småfyllesyke herrer prater fotball.

Det begynte i utgangspunktet som en julekalenderepisode hvor en skulle fortelle om en kamp som en burde oppleve en gang i livet. Jeg tenkte hardt og lenge. Tilslutt landet jeg selvsagt på reprisen av FA cup finalen fra 1881.

Som en relativt erfaren banehopper med en forkjærlighet for historie har jeg likt å lese om historien til fotball også. Hvis en ser på hvor fotballen begynte så var det på skolene. De fine skolene i England. Det var her representanter for kostskolene lagde etter hvert det første settet med regler og skjelettet for det som skulle bli fotballen igjennom de såkalte Sheffield-reglene.

Og det er her min kamp jeg anbefaler kommer inn.

I mitt søk for å finne røttene til fotballen havnet jeg på et prosjekt med å forsøke å se klubbene som har vunnet FA cupen. Noen eksisterer ikke lenger, andre forsvant langt ned i systemet. Det er her en må huske et viktig veiskille i historien. I 1871 ble FA Cupen satt opp for første gang. Det var kun amatørlag som var med og de var hovedsakelig fra London-området. Vi hopper rett til 1881. Da vant klubben Old Carthusians FA cupen på Kennington Oval, som i dag er landslagsarena for cricket. De slo Old Etonioans 3-0 i finalen.

Old Carthusians er en fotballklubb med et spesielt inntakskrav. Det er kun gamle elever fra skolen Charterhouse som får spille for dem. Ja, bildet under en faktisk en skole. De har kallenavnet Carthusians. I England ble proff og amatørfotball skilt på 1880-tallet gradvis med at skotske spillere fikk betalt. I 1893 ble FA cupen delt i amatør og profesjonell. Her vant Old Carthusians amatørversjonen i 1894 og 1897.

I dag er de 1 av 3 som har vunnet FA cupen som amatør og profesjonell.

Charterhouse School – Foto: skolens hjemmeside

Klubben spiller i et eget ligasystemet ved navnet Arthurian Leauge. Dette er en fotball-liga utenfor det nasjonale systemet som består av tidligere elever fra dyre kostskoler. Sært utgangspunkt for en fotball-liga, men de har 5 nivåer og cup så noe riktig må de gjøre.

Klubben spiller for det meste på obskure kunstgressbaner rundt om i vest og nord London. Av og til drar de «hjem» for å spille kamper. Det var den anledningen jeg slo til på sommeren 2013 da New York Cosmos kom innom. Dette må sies å være en svært spesiell opplevelse, selv for en dreven banehopper. Jeg hadde sendt mail til skolen for å få mer info om klubb og historien. Enden på visa: jeg i jeans og joggesko fikk omvisning på skolen av en eldre herremann, så stilfull og klisjefylt at enhver fordom ble bekreftet. For en sjuk plass. Enkelte bygg får en litt historisk frykt av å være i, og det fikk jeg her. Fikk se noe pokaler i et skap. Jeg fikk ikke så mye ut av omvisningen annen enn at en skoleplass kostet ca. 400 000 i året pr barn, men dagens funfact: det var det her bandet Genesis startet.

Foto: Før kampen: Old Cartusians – New York Cosmos med bla Europamester med Spania fra 2008, Marcos Senna

Jeg tenkte dette laget må jeg se en gang i «normale omstendigheter». Så jeg tenkte naboderby mot kostskolen Eton må være artig. Det er 40 minutter mellom de og på skolenivå er dette et «vennskapelig rivalisering». Noen år senere fikk jeg med meg dette på en forblåst kunstgressbane i London. Laget fra Eton College heter Old Etonioans hvor greia der er det samme. Gamle elever er spillere. Disse var i for seg jevngamle. Du så de hadde spilt mot hverandre før på skolelagene. Artig nok kamp blant amatører med svært romslige lønnsposer i dagliglivet. Old Ethonians vant for øvrig FA cupen som amatører i 1879 og 1882. Har vært i 6 finaler totalt. Eton tar for øvrig 42 000 pund i året som skoleavgift. Derbymessig er det nok litt daft, men med en historisk schwung av klasse. Klubbene har 9 FA cup finaler seg imellom, og mange pokaler som ikke betyr noe for den jevne fotballsupporter. Dog en mulig gulrot her er Arthurian cup, ligaens egen ligacup. Det er der heder og æren står om dagen.

En blir litt tankefull over utviklingen fotballen har tatt. Har satt meg inn i dette, og på den tiden var det lag som nektet ta straffer fordi en gentleman ikke vill score på en slik måte. Den veien de klubbene tok i fotballen har ikke akkurat blitt belønnet i den moderne fotballen. Særlig når en ser sinnssyke overgangssummer og griske agenter som Mendes, Raiola og hele Norges Jim Solbakken. Som den store Diego sa: Disse gribbene har robbet spillet fra oss. Hvis billetten din er dyr så send disse gutta en takk. Det erforskjell på å tjene en bra lønn og en tullete bra lønn.

Det er allikevel beundringsverdig at en tar vare på tradisjonene og prinsippene at idrett i utgangspunktet ikke skal bare være penger.

Fortsatt god jul!