Det nærmer seg kvalik på Melløs

Tirsdag formiddag, og fem dager gjenstod til kamp. Lørdag ble det klart at motstanderen på Melløs skulle bli tidligere MFK-spiller Jesper Grundt og hans lag, Kongsvinger. I foajeen på Melløs var det fullt av liv. Kællane forberedte seg til en ny treningsøkt. Etter at gressbanen på Melløs stengte 1. november, hadde A-laget flyttet treningene sine til Bellevue på Jeløya, Sprint-Jeløys hjemmebane.

Årsaken er at kunstgresset, som ble lagt nytt i 2020, ikke er helt optimalt. Bellevue, derimot, har byens beste kunstgress.

– Dæven, Moss Avis er på ballen om dagen. De bare pumper ut saker hver dag nå. Så dere i dag? Video og artikkel med Arne Scheie og Per Ravn Omdal, lød det fra en av MFK-spillerne.

Praten gikk livlig rundt bordet i foajeen mens noen drev med skadeforebyggende øvelser. Snart skulle laget samles i garderoben før avreise til Jeløya. Hjelpetrener Rocky Paula slo av en prat med spillerne før han hjalp Noah Alexandersson med å fylle ut et skjema.

Ved Melløs-veggen hadde Alexander Håpnes en liten videoseanse sammen med Oddbjørn Vistnes fra MFKs medieteam. Hovedtrener Thomas Myhre og resten av Kællane ventet tålmodig på at Håpnes skulle bli ferdig, slik at de kunne samles i garderoben.

Laget forsvant inn i garderoben, og jeg benyttet tiden til å gjøre klart speilreflekskameraet. Jeg hadde liten erfaring med denne typen fotografering, men alle må starte et sted.

Etter en kort prat i garderoben kom spillerne ut igjen og gjorde seg klare for siste prepp før avreise til Jeløya. Alexander Håpnes, med en fortid i Kongsvinger, så frem til å møte gamleklubben på Melløs.

– Dette blir bra! Jesper Grundt skal stoppes og nektes mål, sa Årets Kæll 2024 med et lurt smil.

Midtstopper Ilir Kukleci, som nylig ble tatt ut på Årets Lag i OBOS-ligaen av VingenPod, hadde hentet skoene sine da han fikk spørsmål om hva han tenkte om Kongsvinger som motstander.

– Det spiller ingen rolle hvem vi møter. Hjemme på eget gress er vi gode, og spiller vi vårt spill, kan vi slå alle, svarte han rolig og avslappet.

Eyþór Björgólfsson er også tilbake på Melløs etter et låneopphold på Sørlandet. Spissen fra Jessheim hadde tilbrakt store deler av høstsesongen på lån hos Start, hvor han fikk et par kamper og scoret ett mål.

– Jeg hadde det ålreit i Start, men det er godt å være tilbake på Melløs og hos gutta, fortalte spissen, som ikke er spilleberettiget for MFK i kvalifiseringen.

Kællane organiserte hvem som skulle sitte på med hvem til Bellevue. På vei ut døra på Melløs gikk Kongsvinger og Hamar hånd i hånd, bokstavelig talt. Alexander Håpnes og Sebastian Pedersen, fra henholdsvis Kongsvinger og Hamar, har virkelig båndet som hånd i hanske. Men Pedersen har ikke så sansen for Kongsvinger.

– Jeg er fra Hamar og der liker vi ikke Kongsvinger lyder det fra årets toppscorer før han fortsetter. Det har blitt noen mål mot Kongsvinger i oppveksten og har skumle planer for søndagen lyder det, mens han skuer utover gressmatta på Melløs gjennom foajeen.

– Sistemann låser døra, ropte materialforvalter Stian Jarl, før det gikk opp for ham at det var han selv som måtte gjøre det. Mens A-laget trente på Bellevue, benyttet jeg anledningen til å ta en tur rundt Melløs – som neste år kan bli en arena i Eliteserien.

Kan kampen spilles på Melløs?

Mye hadde skjedd på Melløs siden sist gang det ble spilt eliteseriefotball der, men samtidig føltes det som tiden hadde stått stille. Undervarme og nytt gress ble lagt sommeren 2010, noe som medførte at MFK måtte spille hjemmekampen mot Sogndal i Sarpsborg den sesongen. Hovedtribunen ble ombygd høsten 2011, og våren 2021 ble den gamle ståtribunen revet og erstattet med en ny, 26 meter kortere utgave. Et nytt servicebygg med moderne toaletter, noe brukerne av ståtribunen aldri før hadde sett maken til, sto klart høsten 2021.

Skal en sammenligne Melløs med andre Eliteseriearenaer, så har vi en jobb å gjøre her i Moss. I Eliteserien kreves det minst 3000 sitteplasser. I dag er det rett under 1500 sitteplasser på Melløs.

På min runde rundt indre bane møtte jeg tidligere MFK-spiller Lars Ragnar Kristiansen, en mann som hadde opplevd mye som spiller og som nå jobber ved idrettsanlegget på Melløs.

Hovedbanen på Melløs har de siste årene fått mye velfortjent skryt for kvaliteten på matta. Spenningen rundt om kampen kunne spilles der, grunnet værforholdene, har vært merkbart den siste uka, men så langt hadde værgudene spilt på lag.

– Gressmatta ser bra ut, og det skal være befaring her på torsdag. Vi tar det derfra. Jeg er spent og gleder meg til kampen på søndag, sa Lars Ragnar, som også skal ha vakt på kampdagen.

Lars Ragnar Kristiansen har flere kamper for MFK. Foto: Jan Erik Syverud.

Gatelaget ser frem mot kvalik

Mens A-laget trente på Bellevue, var det lys på VIP-rommet på Melløs. Gatelagsteamet gjorde seg klare for dagens økt. Klubblegenden Thomas Klaussen, som er ansvarlig for samfunnsarbeidet i MFK, hadde blitt rammet av en solid dose manflu denne tirsdagen. Dermed stilte mangeårig materialforvalter Lars Smith som vikar, sammen med ildsjel Karine Lillemo Hansen.

På feltet hadde duoen stålkontroll på Gatelaget, som har levert sin beste sesong siden oppstarten i 2017. Med solid innsats i bunn endte de på en sterk 4. plass, med resultatene 8-3-2.

Dagens trenerduo fulgte nøye med fra sidelinja. Lars Smith har ikke bare vært materialforvalter i klubben, men også spiller og trener. Foto: Jan Erik Syverud.

Under oppvarmingen fløt praten lett om alt mulig – fra tilbud på julemat og Champions League til den kommende kvalifiseringskampen mot Kongsvinger.

– Hva var det jeg sa, Jan Erik? Jeg sa at vi kom til å møte Kongsvinger på Melløs 1. desember, sa lagets sisteskanse, Lasse, mens han vartet opp med flere solide redninger under tirsdagens skuddtrening.

Flere på laget gledet seg til kampen på søndag. Tommy, lagets kaptein, mente A-lagets prestasjoner om dagen var utrolig gøy å følge med på.

– Nå er vi oppe og nikker igjen. Det er faktisk litt sykt at vi skal spille kvalik til Eliteserien. Det er utrolig moro, sa han mellom øvelsene på kunstgresset.

Tilbake på Melløs

Samtidig som Gatelaget var i full gang med sin treningsøkt på Melløs, returnerte A-laget fra Bellevue. Spillerne smilte bredt, og stemningen var på topp. Materialforvalter Stian Jarl var tilbake på stadion, mens Ivar Klavestad hadde brukt lunsjpausen sin på å transportere utstyr mellom Bellevue og Melløs.

I foajeen forsøkte botsjef Alexander Håpnes å finne ut hvem som hadde sølt kaffe på gulvet ved sittegruppen, mens samtlige spillere bedyret sin uskyld. Ryktene gikk om et bilde av Marius Cassidy og Bo Hegland, som visstnok var de siste som satt der før avreise til Bellevue et par timer tidligere.

På banen tok sisteskansen Mathias Enger Eriksen seg en runde for å sjekke forholdene på hovedmatta. Det hadde vært spekulasjoner om kampen skulle flyttes, men slik forholdene er nå, så ser det ut til at den skal spilles på Melløs’ naturgress.

– Matta ser veldig bra ut. Den har nesten aldri vært bedre, kommenterte Enger Eriksen mens han skuet utover Melløs. Søndag spiller han sin kamp nummer 100 for MFK.

Sammen med Noah Alexandersson debuterte han for MFK mot Kongsvinger i august 2021. Det er også den kampen som det blir referert til i MFK-låta St. Thomas av Fænsen som ble lansert for litt over ett år siden.

– Det har skjedd mye siden den kampen. Det har vært litt av en reise, sa Enger Eriksen, før han satte kursen mot garderoben og en varm dusj.

Mathias Enger Eriksen spiller sin hundrede kamp for MFK på søndag. Foto: Jan Erik Syverud.

Samhold på ekte

Mens A-laget var ferdige for dagen og de siste spillerne forlot Melløs, samlet Gatelaget seg rundt bordet for en matbit. Mexicansk gryte alá Karine sto på menyen, og praten fløt lett. Og på spørsmål om kampen til søndag satt kommentarene løst.

– Kongsvinger er et bra lag. Dette blir ingen enkel kamp, sa en av spillerne, før lagets sisteskanse Lasse tok til orde.

Hai Ngoc Tran er Kongsvinger for meg, skjøt han spøkefullt inn diskusjonen før han gjentok fra tidligere på dagen – Jeg tippet jo riktig at vi skulle møte dem, Jan Erik.

For de uvitende er Hai Ngoc Tran en tidligere toppspiller med nest flest U-landskamper i Norge. Han spilte blant annet for Kongsvinger, LASK og Vålerenga, og fikk én A-landskamp før han avsluttet karrieren i Kongsvinger. I dag driver han et utested i hjemme på Kongsvinger.

Lunsjen etter trening er et av dagens høydepunkter, og blir satt stor pris på av alle. Hva som står på menyen varierer fra gang til gang. Noen ganger er det en gryterett, som denne dagen, mens andre ganger gjøres det enkelt med brødmat. Det har uansett ingenting å si – alle er like takknemlige hver gang.

– Takk for maten, det var utrolig godt, kom det fra en spiller, før han ryddet etter seg.

Lasse, lagets keeper, var ennå ikke ferdig søndagens kamp. Han var spent på kampen og uttrykte en viss bekymring for Kongsvinger. Det er jo et godt lag.

– Jeg tipper mot MFK, men bare for å dempe forventningene for min egen del. Jeg ønsker jo så sykt at vi skal vinne!

– Moss vinner lett 2-0, kontret en annen, mens en annen delte Lasses bekymring.

– Nei, VI vinner på søndag. Vi må ha troa!, kom det bestemt fra en tredjemann.

Det var noe mat til overs etter dagens lunsj. Flere av spillerne fikk med seg restene hjem. Ingen ønsker å kaste mat i disse tider. På Gatelaget er man bevisst på dette og unngår matsvinn så langt det lar seg gjøre.

Da dagens økt var over, lunsjen fortært, hjelper spillerne selv med å rydde av bordet, skylte tallerkener og satte dem i oppvaskmaskinen. For et gammelt kokkehjerte var det godt å se at tallerkener ble skylt før de gikk inn i maskinen – en oppvaskmaskin, og ikke en mirakelmaskin, som jeg pleide å si da jeg jobbet på kjøkkenet.

En etter en takket de for dagen, klemte hverandre og gikk hver til sitt. Slagordet til Fotballstiftelsen, «Samhold på ekte», det er noe man virkelig kan si om denne gjengen. Hos Gatelaget handler det om mer enn bare fotball – det handler om tilhørighet, fellesskap, respekt og mestring.

Lasse var fornøyd med maten og dagens økt. Han husker Hai Ngoc Tran fra 90-tallet. Foto: Jan Erik Syverud.

Høsten leverer

Sola hadde for lengst gått ned bak øya et sted, og himmelen over Moss malte et fint maleri. Jeg tok meg enda en runde rundt Melløs i håp om å fange noen minnerike øyeblikk. På vei mot bilen, klar for å dra hjem, støtte jeg på en gammel kjenning.

Jon-Eirik Ødegaard, kjent som «Jonne», stakk hodet ut fra trenerkontoret. Trønderen, som spilte en sentral rolle sist MFK var på øverste nivå, er den foreløpig siste som har scoret for klubben i Eliteserien eller Tippeligaen som det het den gangen. Scoringen kom i siste serierunde i 2002, da MFK kjempet for å unngå nedrykk. Til tross for at andre resultater gikk vår vei, klarte vi ikke å gjøre jobben selv. Kampen endte med et ydmykende 2–7-tap hjemme på Melløs, og MFK rykket ned.

Jon Eirik Ødegaard er MFKs foreløpige siste målscorer toppnivå i Norge. Foto: Jan Erik Syverud.

«Jonne» var ikke vanskelig å be om en prat. Han er tilbake i MFK for første gang siden 2011. Den gangen var han assistent under Tor Thodesen på A-laget. Nå er han en del av satsingen på MFKs G15 Nasjonal-lag.

– MFK har alltid hatt en spesiell plass i hjertet mitt, sa han og slo hånda på brystet, der klubblogoen prydet coachjakka hans. – Det er godt å være tilbake.

Den tidligere venstrebacken, kjent for sin presise venstrefot, måtte legge opp for 20 år siden på grunn av en skade. Etter karrieren var han først en del av MFKs gutt- og junioravdeling før han gikk over til Sprint-Jeløy. Der hadde han flere roller, fra assistent på A-laget til ulike treneroppgaver. Nå er det igjen Melløs som gjelder for trønderen.

– Jeg har skikkelig trua på seier på søndag, og jeg gleder meg veldig. Jeg mener vi har en god sjanse til å slå Kongsvinger her på Melløs, sa Jonne, som også har en fortid i HamKam ved siden av klubber som Rosenborg, Strindheim, Byåsen og Vålerenga.

Videre pratet han om det spennende prosjektet rundt G15 Nasjonal. Jonne fortalte engasjert om unggutta på laget, mange av dem hadde han fulgt gjennom flere år. Det lå spennende tider foran oss, mente han, før han takket for praten og gikk videre for å snakke med Erland Johnsen.

Klokka nærmet seg 16.00, og min dag på Melløs gikk mot slutten. Jeg pakket sammen mens høstmørket sakte la seg over stadion. Samtidig gjorde morgendagens kællær og kællerinner seg klare for sine treningsøkter, klare til å skrive sine egne kapitler i MFK-historien.

Himmelen viste seg fra en av sine bedre sider tirsdag ettermiddag. Foto: Jan Erik Syverud