Fra Moss til Premier League

Aaron Thomas Wilbraham ble født 21. oktober 1979 i Knusford, nord-vest i England. Like utenfor Manchester.

I 1995 ble Wilbraham tatt opp som juniorspiller i Stockport. Tidligere hadde han tråkket sine år i Manchester City, men de lot han gå. Det var Stockport karrieren skulle starte.
I løpet årene Wilbraham var juniorspiller hadde kanskje Stockport også sin beste sesong noensinne. I 1996/97-sesongen rykket Stockport opp fra Football League Second Division (League One i dag) til Football League First Division (Championship i dag). Samme sesong tok deg seg også helt til semifinalen i Ligacupen etter å ha slått ut West Ham, Southampton og Blackburn. Lag som i den sesongen var Premier League-lag.

Mot slutten av 1997/98 sesong kom debuten. Wilbraham var med fra start da Stockport gjestet Maine Road og Manchester City 4. april 1998. Wilbraham som også hadde sesongkort på Maine Road ga dette til sine foreldre. Etter Shaun Goater hadde sendt Manchester City i ledelsen utlignet Stockport med Aaron Wilbraham foran et fullsatt Maine Road.
Manchester City vant kampen for øvrig 4-1, men likevel en minneverdig debut for Wilbraham. Han fikk totalt syv kamper denne sesongen og ble stående med den ene scoringen.

I løpet av den kommende sesongen ble det flere kamper. I 1998/99 sesongen ble det 25 kamper og 0 mål på Wilbraham, og sesongen etter ble 30 kamper og fem mål på den høyreiste angriperen.

 

Utlånet i Moss
14. juli 2000 skulle Wilbraham få prøve seg på en ny utfordring i karrieren. Sammen med Kent Bergersen ble han sendt på lån til Moss i en overgang hvor Jarkko Wiss gikk motsatt vei.
Leder i Moss Per A. Bakke uttalte at de hadde vært ute etter Wilbraham før sesongen, men grunnet en skade på Wilbraham ville ikke Moss forhaste seg med en overgang.

Debuten kom borte mot Lyn i 4. runde av Norgesmesterskapet. Etter å ha kommet inn for Christian Pettersen det siste kvarteret. Wilbraham scoret ikke, men Moss vant 0-3.
Ettersom tiden gikk fikk Wilbraham flere sjanser fra start, men målene uteble.
Det ble ingen spillermål i Moss, men scoret på straffespark borte mot Odd da Moss røk ut av Norgesmesterskapet på straffesparkkonkurranse 9-8.

14. september 2000 var Wilbraham ferdig i Moss. Grunnet sykdom innad i familien og plassen var sikret fikk han lov til å avbryte kontrakten og vende hjem til England.
På den tiden fikk han med seg fire kamper fra start og tre som innbytter i serien, samt to innhopp i cupen. Det ble ikke annet enn to mål på rekruttlaget.

 

Fra scoringskonge til nedrykk
Retur sesongen 2000/01 skulle bli en bra sesong for Wilbraham. Etter å ha kommet fra et lærerikt låneopphold i Moss scoret han i en sin første kamp for sesongen borte mot Watford 23. september og ble klubbens toppscorer denne sesongen med 12 mål på 36 kamper og samtidig var med å redde Stockport fra nedrykk.
Sesongen etter ble dessverre ikke like bra som mange hadde håpet. Wilbraham endte opp med 21 kamper og bare 3 mål og kunne ikke hindre i at Stockport rykke ned.

Wilbraham ble med Stockport ned en divisjon i håp om å skyte klubb opp over i systemet igjen. Wilbraham som slet med skader i store deler av sesongen klarte likevel å få med seg syv mål på 15 kamper. Stockport på sin side havnet midt på tabellen og hele 25 poeng opp til den nærmeste play-off plassen.
2003/04 sesongen skulle bli Wilbrahams siste i Stockport. Med åtte mål på 41 kamper og en skuffende 19. plass i ligaen ble Aaron Wilbraham solgt til Hull £100 000.
Sesongen 2004/05 var han på plass i Hull. Hull gjorde det bra i serien, men Wilbraham på sin side slet med spilletid. Han fikk med seg 19 kamper og 2 mål for Hull og hadde et lånopphold i Oldham i november 2004 hvor han scoret 2 mål på 4 kamper.
Hull rykket opp til Championship etter sesongen, og Wilbraham fikk ikke ny kontrakt med Hull.

 

Milton Keynes Dons
Wilbraham ble snappet opp på free transfer sommeren 2005 av den mye omdiskuterte klubben Milton Keynes Dons. I løpet av den første sesongen på National Hockey Stadium ble det mye ut og inn av laget. Noe som medførte til at han dro på et to måneders lån til Bradford.
Wilbraham kunne notere seg for syv mål på 42 kamper totalt i ligaen, og MK Dons rykket ned til League Two.
Etter nedrykket ble Wilbraham værende i Milton Keynes for å skyte laget opp igjen. Med lovnad om mer spilletid leverte Wilbraham varene. I alle fall den første delen av sesongen. Med 9 mål før årsskifte ble Wilbraham belønnet med en kontrakt som strakk seg ut sommeren 2009.

Etter nyttår ble det ingen nettkjenninger for Wilbraham og MK Dons misset opprykket til League One. Sesongen etter startet ganske likt som den forrige sluttet for Wilbraham.
Heldigvis snudde det seg. I løpet av de siste 11 kampene scoret han 7 mål og hjalp MK Dons til å vinne League Two. Samme sesong vant også MK Dons Johnstone's Paint Trophy også kjent som Football League Trophy.

Roberto Di Matteo var ny manager foran 2008/09 sesongen og Wilbraham hadde kanskje sin beste sesong noensinne til tross for konkurranse fra selveste Tore André Flo. MK Dons på sin side overpresterte, og havnet tilslutt på en 3. plass og play-off. Hvor de senere røk ut mot Scunthorpe som tilslutt rykket opp.

Wilbraham ble klubbens toppscorer med 17 mål på 36 kamper i ligaen hvor han samme sesong ble matchvinner på Edgeley Park mot Stockport.
Den påfølgende sesongen var forventningene høye til MK Dons tiltross for at suksesstreneren Roberto Di Matteo forlot klubben til fordel for West Brom. Tidligere MK Dons manager Paul Ince var tilbake i klubben etter mislykket opphold i Blackburn.
Sesongen levde ikke opp tilforventningene, men Wilbraham kunne notere sitt 50. og 51 mål for klubben i 3-3 kampen mot Brentford i 2010.
MK Dons avsluttet sesongen på en 12. plass hele 35 poeng bak Norwich og 20 poeng bak nærmeste play-off plass.

 

Premier League
2010/11 sesongen skulle bli starten på et lite eventyr. Wilbraham startet sesongen i MK Dons i League One. Etter 12 kamper og 2 mål i ligaen ble han hentet til Norwich i Championship.
Først ble han hentet på lån 30. desember så han kunne spille mot Queens Park Rangers 1. januar 2011. Etter kampen mot Queens Park Rangers ble overgangen gjort permanent. En avtale som strakk seg ut sommeren 2012.
Selv om målene ikke kom på bestilling i Norwich kunne likevel Wilbrahm notere seg for en scoring i sesongens siste seriekamp borte mot Leicester City og et opprykk til Premier League.

Sesongen 2011/12 var Norwich tilbake i Premier League med to opprykk på rad.
Norwich ble spådd en tung sesong og kampen om plassen på var knalltøff. Med konkurrenter som Simeon Jackson, Grant Holt, Steve Morison og James Vaughan var det vanskelig å få plass på laget. Det gjorde det heller ikke noe enklere ved at Grant Holt scoret på bestilling og Steve Morison leverte sine saker bra i par med Holt.
Premier League debuten skulle la seg vente på, men 17. desember 2012 borte mot Everton på Goodison Park fikk han ti minutter for Steve Morison uten å bemerke seg nevneverdig.
Wilbrahams første og eneste Premier League scoring kom borte mot Fulham på Craven Cottage 31. mars 2012.
Wilbraham fullførte kontrakten med Norwich og forlot klubben etter sesongslutt.


Her scorer Aaron Wilbraham mot Fulham i Premier League.

 

Crystal Palace
I juli 2012 gikk ferden videre til Crystal Palace hvor han signerte en kontrakt ut sommeren 2014. Det har vært mye benkesliting denne sesongen med korte innhopp.
Så langt denne sesongen står Wilbraham kun med en scoring. Den kom i 4-1 tapet mot Preston i Ligacupen. 

Kilder: mossfk.no, VG, Wikipedia og soccerbase.com